365d365e: un any de preguntes amb resposta

Per Robert Sendra.

Que el català és una llengua viva i amb empenta ho demostra el fet que, segons Google, es trobi entre el desè i el quinzè idioma més actiu a Internet. L’objectiu de la secció ‘Català a Internet’ és reflectir aquest dinamisme lingüístic a través de la xarxa fent-nos ressó d’alguns dels webs i dels blocs escrits en català més destacables. En aquest sentit, un dels projectes on-line que més èxit han tingut darrerament, concretament durant l’últim any, és el bloc 365d365e (tres-cents seixanta-cinc dies, tres-centes seixanta-cinc entrevistes). Tot i que el projecte en si va culminar amb una festa el passat 16 de març per celebrar la consecució dels objectius marcats (#hemfetels365 és el hashtag que ho commemora a Twitter), 12 mesos intensos d’entrevistes en profunditat han deixat al web http://365d365e.com/ un valuós arxiu de converses amb personatges de la política (Núria de Gispert, Oriol Junqueras), l’economia (Joan Melé), la literatura (Quim Monzó, Vicenç Villatoro, Jaume Cabré, Maria de la Pau Janer, Empar Moliner), el teatre (Julio Manrique, T de Teatre), la ciència (Eduard Estivill, Toni Pou, Ignacio Cirac) o els esports (Guillermo Amor, Víctor Valdés, Natalia Arroyo), entre molts d’altres.

Els impulsors d’aquest projecte ambiciós i innovador que s’ha acabat fent realitat són el periodista Oriol Rodríguez i el fotògraf Carles Rodríguez. Recollint el testimoni de formats tan exitosos com La Contra de ‘La Vanguardia’, 365d365e ha sigut una aposta periodística per aprofundir en els punts de vista i la biografia dels entrevistats a partir de la pregunta “Quan era petit, què volia ser de gran?”. Segons va dir el propi Oriol Rodríguez a l’entrevista a ell mateix que li va fer Joan S. Luna per clausurar el bloc, l’ambició i la feina ben feta són algunes de les receptes que expliquen el bon funcionament del projecte: “Mai no t’has de creure petit respecte a ningú. Moltes vegades em pregunten com hem aconseguit entrevistar gent com en Ferran Adrià i la resposta és ben senzilla: trucant-li per telèfon o escrivint-li un missatge. Si el projecte és bo i fas la feina ben feta, et trobaràs moltes portes obertes”, afirmava. A més de la repercussió aconseguida, l’esforç s’ha vist recompensat amb el guardó al millor blog de cultura i tendències dels Premis Blocs Catalunya 2011, així com amb la posició de finalista als Premis Time Out dins la categoria de projecte més innovador.