Perejaume guanya el premi Lletra d’Or 2012 amb Pagèsiques

Per Carmina Vidal.

Pagèsiques, de Perejaume, ha estat guardonat amb la Lletra d’Or 2012, un premi que es concedeix cada any, des de 1956, al millor llibre publicat en llengua catalana durant l’any anterior, segons el criteri del jurat, independent de qualsevol grup editorial o institució.

El jurat ha estat integrat pels escriptors Ada Castells, Lluís Muntada, David Plana, Sebastià Alzamora i Enric Gomà, la periodista Elisenda Roca, la lingüista Marta Estella, el crític literari Manel Ollé i l’actriu Mercè Pons.

El jurat ha fet aquesta valoració de l’obra guardonada:

“Amb Pagèsiques, Perejaume sembla culminar l’àrdua operació de relligar, en un sol gest que en realitat és fet de molts (com aquell enregistrament seu que reunia en una de sola les vuit mil veus del Diccionari Etimològic i Complementari de Coromines) la natura i l’artifici; la paraula, la pintura i el territori. És una operació essencial, que conté un missatge igualment essencial: els humans ho som en la mesura que formem part d’un paisatge, d’un món, d’un sistema viu. Una certesa que hem oblidat i que Perejaume té la gentilesa de convidar-nos a recuperar, perquè és urgent fer-ho. L’home viu dins la naturalesa; i fora d’ella, senzillament mor. Per la seva banda, l’art de Perejaume —verbal o visual— ha assolit aquesta culminació que dèiem, però resta alhora obert i abocat a noves transformacions. Com un bosc.”

Per altra banda, el jurat vol destacar que li és una gran satisfacció concedir la Lletra d’or 2012 a un llibre editat per Edicions 62 en el 5oè aniversari de la seva fundació. I especialment tenint en compte que un dels promotors de la Lletra d’or, l’editor i escriptor Josep Maria Castellet, ha estat durant dècades l’ànima d’Edicions 62.

El guardó és una lletra phi (Φ) d’or, símbol clàssic de l’equilibri, dissenyada pel joier Manel Capdevila, nét de l’impulsor inicial del Premi.

Aquest premi va néixer per decisió d’un grup de nou amics amants de la literatura, els quals es van constituir en jurat i van establir les bases de concessió del guardó. Els membres del jurat inicial van ser Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Antoni Comas, Fèlix Cucurull, Gonçal Lloveras, Joan Teixidor, Frederic-Pau Verrié i Antoni Vilanova, amb la col·laboració i el mecenatge del joier i pintor Manuel Capdevila.

El Premi compta amb la particularitat que quan compleixen 50 anys, els membres del jurat passen el relleu a un altre jurat, més jove, que s’hi incorpora.

L’any passat, el premi Lletra d’or 2011 va ser per a Maletes perdudes de Jordi Puntí (Ed. Empúries).