Arrenca una nova edició del Festival Internacional de Curtmetratges Mecal

Per Lorena Cervera.


Des del 12 fins al 29 d’abril es podran visionar més de 300 curtmetratges d’arreu del món, dintre del programa de la catorzena edició del Festival Internacional de Curtmetratges Mecal, que malgrat la crisi, es consolida com el festival de cine en curt de Barcelona. Com cada any, el Festival comptarà amb tres seccions oficials: Internacional, Obliqua i Documental; també compta amb moltes més seccions paral·leles que s’organitzen per èpoques, gènere, temàtica i país. A més de les seccions a competició i les paral·leles, el Festival organitza el Mercat Internacional del Curtmetratge, al que assistiran compradors, distribuïdors, realitzadors i professionals de la indústria audiovisual nacional i internacional per intercanviar els seus productes. Una de les grans novetats és precisament l’adquisició per part de tres televisions, Televisió Espanyola, Canal + France i Radio i Televisió Portugal, dels drets d’emissió d’alguns curtmetratges projectats.

El Mecal es consolida precisament perquè malgrat els impediments, malgrat la crisi i les retallades en el pressupost, el Festival ha augmentat els dies i els espais de programació respecte a les edicions anteriors. Aquest any, a més dels cines Girona, el MACBA, l’Institut Francès de Barcelona i l’Espai Cultural Caja Madrid, la programació i activitats del Mecal es podran gaudir a la Fàbrica Moritz, l’Antic Teatre i el Palau de la Virreina. El Mecal es consolida també per l’alta participació, amb més de 4.000 curts rebuts, dels quals es projectaran 336 en 23 seccions diferents. Això suposa un total de 60 hores programades, és a dir, un 30% més que l’any passat.

A les seccions oficials es projectaran un total de 116 curtmetratges, que competiran per obtenir el Premi Chimay al Millor Curtmetratge Internacional, dotat amb 1.500 euros, el Premi Filmin al Millor Curtmetratge de la secció Obliqua, dotat amb 1.000 euros, o el Premi al Millor Documental, escollit per votació popular, entre d’altres. Entre les seccions paral·leles, destaquen First Fever, amb les primeres aparicions en curtmetratges d’elements com el telèfon o el petó, o els especials Antiheroi, Fi del Món, Heavy Metal i Friki, nerd i altres rareses humanes, una retrospectiva dels curtmetratges de François Ozon, una secció dedicada a la dona amb el nom de Womart, un especial de curtmetratges suïssos, un altre de Videodansa i els de sexe (Pluja Daurada) i terror, a més a més de les projeccions matinals infantils. El país convidat, una altra tradició del festival, serà enguany Alemanya, que protagonitzarà al seu torn diversos programes relacionats amb l’animació, curts del Festival Interfilm Berlín i també de directors com Fassbinder o Akin.